СПІВПРАЦЯ ОСВІТИ, БІЗНЕСУ ТА ВЛАДИ: ФОРУМ ЩОДО ПОПУЛЯРИЗАЦІЇ ПРОФЕСІЙНО-ТЕХНІЧНОЇ ОСВІТИ

СПІВПРАЦЯ ОСВІТИ, БІЗНЕСУ ТА ВЛАДИ: ФОРУМ ЩОДО ПОПУЛЯРИЗАЦІЇ ПРОФЕСІЙНО-ТЕХНІЧНОЇ ОСВІТИ

13 серпня 2024 року у Львові відбувся форум «Партнерство освіти, бізнесу та влади заради відновлення та розвитку України: місія (не)здійсненна?», де обговорили ключові питання впровадження реформ професійно-технічної та профільної середньої освіти в Україні.

У межах форуму, 14-15 серпня, запланована стратегічна сесія щодо пілотування в 6 областях-партнерах системи карʼєрного супроводу учнів у виборі майбутньої професії.

Форум та дводенну стратегічну сесію організовує Швейцарсько-український проєкт DECIDE — «Децентралізація для розвитку демократичної освіти» за підтримки та у партнерстві з Міністерством освіти і науки Україні.

Ідея форуму — створити діалоговий майданчик для посилення співпраці всіх учасників системи карʼєрного супроводу. Сьогодні Уряд прагне обʼєднати зусилля обласних державних адміністрацій (ОВА) та органів місцевого самоврядування територіальних громад, закладів професійно-технічної освіти, шкіл та бізнесу задля розвитку системи професійної орієнтації та кар’єрного супроводу дітей та підлітків у виборі майбутньої професії.

Під час заходу представники Уряду, Верховної Ради України обговорили нову законодавчу рамку впровадження реформи професійної освіти в контексті відновлення України.

Під час форуму також було презентовано новий напрям Швейцарсько-українського проєкту DECIDE — «DECIDE: ПРОФТЕХ». Регіонами-партнерами, які долучаться до пілотування, визначені Полтавська, Одеська, Івано-Франківська, Чернігівська, Київська та Львівська області.

Захід передбачає обмін досвідом між органами влади різних рівнів, бізнесом та освітою, міжнародними проєктами та організаціями під час панельних дискусій. Відвідати обговорення і обмінятися досвідом також мав нагоду директор Луцького професійного коледжу будівництва та архітектури Володимир Шмігель.

Зокрема, на форумі будуть презентовані:

– досвід громад в організації системи професійної орієнтації та кар’єрного наставництва;
– кращі практики співпраці бізнесу, влади та протехів;
– міжнародний досвід співпраці закладів профтехосвіти зі школами та бізнесом щодо налагодження результативної – профорієнтації (на прикладі Швейцарії, Польщі та Албанії);
– успішні кейси міжнародних проєктів та організацій щодо професійної освіти України;
– рух мейкерів в Україні тощо.

На форумі працюватиме Партнерський простір, який передбачає шоу-руми, презентації та широкий обмін досвідом між профтехами та бізнесом.

Учасники форуму:

– Сергій Бабак, голова Комітету ВРУ з питань освіти, науки та інновацій (уточнюється);
– Дмитро Завгородній, заступник Міністра освіти і науки України з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації;
– Ольга Коваль, голова підкомітету з питань професійно-технічної та фахової передвищої освіти Комітету ВРУ з – питань освіти, науки та інновацій;
– Сімон Троллер, заступниця програми співробітництва Посольства Швейцарії в Україні;
– Максим Козицький, голова Львівської обласної державної адміністрації (уточнюється);
– Андрій Садовий, міський голова Львова (уточнюється);
– Валентина Полторак, менеджерка Проєкту DECIDE, заступниця голови ГО DOCCU.

У панельних дискусіях форуму візьмуть участь представники великого українського бізнесу, а також представники міжнародних проєктів та організацій, що долучені до підтримки реформи професійно-технічної освіти в Україні.

Запис форуму можна переглянути нижче:



No Comments

Give a comment

Запитуйте нас...